Kolač sa kafom i čokoladom

29 oktobra, 2022

kolac kafa

Ljubitelji kafe će se posebno oduševiti ovim receptom. Kolač koji se pravi od mekanog biskvita, pa se premazuje čokoladom i filom od kafe je nešto najbolje što ćete probati. Ali, i priprema je zanimljiva. Nakon što premažete koru, ona se seče na trake, pa se kolač služi tako što se urola.

 

Sastojci:

 

Za koru:

4 jajeta

100 g šećera

50 g brašna

 

Za fil:

3 žumanca

70 g šećera

25 g brašna

80 ml vode

80 ml mleka

2 kašičice instant kafe

150 g neslanog putera

 

Za čokoladni premaz:

60 g mlečne čokolade

60 ml slatke pavlake

Za premaz od kafe:

 

80 ml vode

2 kašičice instant kafe

1 kašika šećera

Priprema:

Umutite jaja sa 40 g šećera, ali 2 belanca ostavite sa strane. Dodajte prosejano brašno i promešajte. Umutite belanca koja ste odvojili sa preostalim šećerom u čvrst šne. Sjedinite obe smese. Sipajte u pleh dimenzija 40×30 cm obložen pek papirom, ali papir zalepite za pleh. Protresite pleh i pecite na 180°C oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi.

 

Umutite žumanca sa 30 g šećera. Dodajte prosejano brašno i sjedinite. Zatim u maloj šerpi pomešajte vodu, mleko i kafu i kuvajte dok ne proključa. Postepeno sipajte u smesu sa jajima i brzo mešajte. Procedite smesu u šerpu i nastavite da kuvate dok se ne zgusne, uz konstatno mešanje. Pokrijte folijom i hladite sat vremena. Zatim dodajte puter sobne temperature i umutite. Otopite i čokoladu sa slatkom pavlakom.

 

Vodu, kafu i šećer pomešajte i ostavite da proključa. Kafom premažite ohlađenu koru, pa sipajte istopljenu čokoladu. Preko stoga premažite fil sa kafom. Isecite koru na 4 trake. Urolajte jednu traku, a ostale rolajte oko nje, fil treba da ide unutra. Premažite ceo kolač sa ostatkom fila i pospite kakaom.

sr_RSSerbian