Recepti

Posni pasulj

Potrebni sastojci:

300 g

belog pasulja

1 glavica

crnog luka (veća)

1

šargarepa

Začini:

So

Malo brašna

Priprema:

    1. Nekoliko sati pre kuvanja potopiti zrna pasulja u vodu, i ostaviti da odstoji, kako bi zrna nabubrela.
    2. Oprati pasulj i staviti da se kuva. Kada voda proključa, zameniti vodu i kuvati u blago posoljenoj vodi na laganoj vatri dok zrna ne budu skroz skuvana. Nekoliko puta ponoviti postupak zamene vode u kojoj se kuva pasulj.
    3. Upržiti sitno iseckan crni luk i šargarepu. Na samom kraju dodati sitno iseckan beli luk. Dodati skuvani pasulj, začiniti po želji solju i biberom, 1 kašikom Garden začina, Garden peršunom i sve zajedno krčkati 1 sat u dubokoj tavi u zagrejanoj rerni na 200C oko 30 minuta.
    4. Napraviti zapršku: u 4 kašike zagrejanog ulja dodati 2 kašike brašna. Skloniti sa vatre i tek onda dodati 1 kašiku Moravka Garden slatke paprike. Preliti preko pasulja, izmešati i krčkati još 45 minuta.
    5. Služiti uz sir, salatu.

Ovo je posna varijanta. Za varijantu koja nije posna može se dodati meso, slanina ili kobasica, po želji.